I en tid hvor en komplett og ubestridelig idiot er demokratisk innsatt og «titulert» verdens mektigste mann, føles politisk engasjement egentlig ganske bortkastet. Heldigvis er vi, Norge, annerledeslandet. -Et velfungerende demokrati hvor folkevalgte søker politiske løsninger, til fellesskapets beste. Eller?
Med kort tid til valg, våger jeg påstanden om Norge som skinndemokrati med avleggs parlamentarisk styresett ment for å tjene politikere selv, og ikke menneskene som har bevilget dem makt. Politikere prøver disse dager iherdig å fortelle deg hvorfor du skal møte til valg og putte nettopp deres partiseddel i urnen. -Jeg vil gjøre motsatt. Jeg vil forklare deg hvorfor du ikke skal stemme det enkelte parti. Stem heller ikke blankt. Den blanke stemmen er ingen solidarisk annerkjennelse av demokratiet, men blir en hyllest til alle partier du ikke ser verdige ditt mandat. Har du ingen opplagte politiske preferanser, hold deg hjemme. Uteblivelse fra valg er en langt klokere protest enn en opportunistisk proteststemme adressert idioter.

Misforstå meg ikke; har du et brennende engasjement og følger med litt utover tabloidenes førstesider og ingresser, stem i vei. Demokratiets største svakhet er at det ikke krever noe som helst av velgeren. Alle stemmer har (tilnærmet) samme praktiske verdi. Dette er demokrati, men bekrefter også demokratiets skjørhet. For hva skjer med praktiske løsninger når de skal utarbeides av middelmådigheter stemt frem av uengasjerte- og uopplyste borgere? –Når flertallet av nevnte middelmådigheter aldri har hatt et seriøst arbeid utenfor politikken, er det lite sannsynlig at de besitter nødvendig kapasitet til å kunne velge beste praktiske løsninger på vegne av deg og meg. Et tidfestet krav til generell arbeidslivserfaring for folkevalgte burde for lengst vært på plass. Da dette vil kreve lovendring gjennom stortingspolitisk flertall, tror jeg vi bisetter håpet før vi snakker mer om dette. Politikeres forventning til kompetanse og effektivitet gjelder alle unntagen dem selv. Demokrati, kanskje. Idioti, garantert.

Men for all del, la oss kjøre på. La oss late som. Illusjonen av medbestemmelse, er for de fleste mer enn nok. La oss ignorere at Høyre og Ap er tilnærmet enige om alt bortsett fra øretrilling når det kommer til hvem som skal plukke opp regningen på vegne av velferdsstaten. La oss late som at demokratiet ikke er dysfunksjonelt når det øser penger over religiøse mens gamlinger dør av liggesår på dobbeltrom. Vi bør fortsette som i dag. Applaudere når landets mektigste arbeidstakerorganisasjon bruker medlemskontingenter på politiske partier hvis verken skaper vekst eller bedre kår for dem som bærer landet på sine skuldre. Vi trenger flere populister. Det er ikke nok med en manisk jovial Sp-leder som produserer ulvefrykt fremfor bærekraftig jordbruk, eller ei narsissistisk og kristenpietistisk geit fra Frp hvis ser godhet, svenske tilstander og utlendinger som skumlere enn klimaendringer. Løft dem frem. –Flere populister. Nå er det nok. Protester dem inn i maktens korridorer. Godt valg.

Derfor skal du IKKE stemme:

Liberalistene
Partiet Rødt
Frp
SV
Krf
Høyre
Sp
MDG
Ap
Venstre

Kommentarer