Selv om jeg, minutt for minutt, teller ned mot episode 3 av Game of Thrones, siste sesong, tror jeg at neste episode av Game of Soria Moria, kan bli minst like spennende.

La oss ha det klinkende klart, personlig har jeg aldri vært en stor fan av Giske. -Selvsagt ganske grunnløst, ettersom jeg ikke kjenner ham personlig. Jeg «kjenner» bare media-Giske, og etter å ha sett den ukesaktuelle dokumentaren et par ganger, er media-Giske blitt en noe annen person i mine øyne. Spillet om Ap-tronen, gjør likevel sitt til at jeg ikke ukritisk rømmer min forutinntatte antagelse om Giske som person. Selvsagt kan dokumentaren være Helskog-spinndoktori av ypperste klasse. Gerhard Helskog er journalistikkens Tirpitz. Full av kulehull, men tilnærmet umulig å senke. Fagmessig toppkvalitet, men avhengig av bedre navigatører enn dem som sendte KNM Helge Ingstad til bunns. Nettopp av denne grunn, måtte jeg se dokumentaren en ekstra gang.

Giske er en hurragutt, ingen tvil om det. Han er garantert gøy å feste med. Virker ikke som typen som nøyer seg med to-tre pils, fugledansen, for siden å hoppe småbrisen i loppekassen lenge før midnatt. -Og hvorfor i alle dager skulle han det? Denne type wannabe-festing bør bli straffbart, spør du meg.

Digresjonen glemt. Jeg kan ikke noe for det, men må man ikke være ganske apatisk for ikke å få litt medfølelse for Giske, etter dokumentaren? Han viser anger, langt utover hva vi noen gang har krevd fra andre hurragutter med litt for bakglatte pub-til-pupp-sko. Mulig ting er mindre sofistikert hvor jeg kommer fra, men om Tadija Hajik sjokkeres som både menneske og jurist over hva vi foreløpig vet om Giskes påståtte utskjeilser, trenger hun ikke invitere meg og mine på fest. Det vil alltid være noen som kommer hjem med slipset rundt hodet. Dette rettferdiggjør derimot aldri at noen, dagen derpå, flytter slipset tilbake til halsen, gjør renneløkke av slipsknuten og sparker bein under krakken.

Stanken av politisk maktspill, får for mitt vedkomne Giskes fyllenerver til å virke en smule i overkant. La oss si at jeg tar feil, at Giske er en innpåsliten mannsgris, som faktisk går utover alle støvleskaft; hvor står vi da? Da klarer jeg ikke å anta annerledes enn at AP-kvinner er veikere enn kvinner flest (gitt noe så banalt i det heletatt eksisterer). De kvinner jeg kjenner, ville servert ballespark på stedet. De ville aldri tillatt tafsing, i håp om at dette kunne vise seg synonymt med karrieremessig opprykk. Og hvor er Ap-ridderne? -De som redder hjelpesløse og opportunistiske kvinner i karrierenød. Hvor jeg kommer fra, hadde Giske kommet hjem med knekt nese, gitt han har gått så langt i sine handlinger som Aps presentasjon av varslingssakene bør tilsi. -Han ville i beste fall fått et ultimatum som garanterte fysiske represalier ved gjentakelse. Mulig Aps riddere er i overkant politisk korrekte? Kanskje bør man være tydeligere enn Jensemann, som tror at avstand fra offentlig gutteklem bør oppfattes sanksjonerende med preventiv virkning?

Og, Haddy Njie. -For ei dame. Virker skarp som bare faen, og lar seg ikke diktere av metoo’ere som tilsynelatende mener mye om hvordan hun skal oppføre seg overfor sin forlovede. Heller ikke henne kjenner jeg personlig, men om hun bløffer meg gjennom TV-skjermen, lever jeg fint med å ha blitt regelrett rundlurt. Hun trenger ikke Giske av karrieremessige årsaker. Hun er tydeligvis glad i hurragutten som media korsfestet. Mulig enkelte angrer på at Løvebakken ble gjort til Golgata. Giskes oppstandelse virker troverdig. Kan hende at Pontius Pilatuser, presse-Norge over, nå syns det hele er litt ubehagelig? Ikke vet jeg.

Venter uansett spent på neste episode. Vil tro manusforfattere skriver så blekket spruter. Som med GOT, får vi ikke vite episodens navn før den ruller over skjermen. «Hjemme hos Hadia & Kristian – Imperiet slår tilbake», «Jens & Jonas – Jediridderne vender tilbake» eller «Wikileaks avslører sannheten – Klonene angriper»?……-Jeg holder pusten.

Kommentarer